Cabinet Medical Individual
Dr. Ivanuta Lucian George

Acte inscriere Documente
IMC - Calculator Stiri medicale
Se primesc inscrieri pe lista de asigurati

Homeopatia - o alternativa medicala

Homeopatia - medicina omului intreg

Intrebari frecvente despre homeopatie

Homeopatia - o alternativa medicala

Homeopatia este o metoda stiintifica de tratament alternativ care stimuleaza tendinta naturala de vindecare a organismului, folosind medicamente preparate din substante de origine minerala, vegetala si animala prin procedee specifice īn laboratoare farmaceutice specializate. Aceste medicamente se numesc remedii homeopatice si sunt lipsite de toxicitate. Bazele homeopatiei au fost puse de medicul german Christian Samuel Hahnemann. Īn anul 1796 el publica o lucrare teoretica īn care vorbeste despre principiul similitudinii: "similarul vindeca similarul" (similia similibus curantur), adica acea substanta care determina anumite simptome cānd este administrata unui om sanatos, va vindeca simptomele similare ale unui bolnav cānd este administrata īn cantitate minima, obtinuta prin diluari succesive din substanta initiala. Īn prezent homeopatia are o larga raspāndire pe plan mondial, iar īn Romania este recunoscuta de Ministerul Sanatatii si practicata oficial numai de medici cu pregatire postuniversitara de specialitate.

Homeopatia ia īn considerare totalitatea caracteristicilor individuale ale pacientului, analizānd simptomele bolii īn contextul starii generale a organismului. Astfel, tine cont de caracterul particular si conditiile de ameliorare si agravare a simptomelor bolnavului, de reactiile la extremele de temperatura, la schimbarile vremii, de modificarile apetitului si setei, de eventualele tulburari digestive, transpiratie, tulburari ale somnului si tulburari psihoemotionale (fobii, frici, emotivitate, iritabilitate). Īn alegerea unui remediu au o mare importanta simptomele mentale care īnsotesc starea de boala, atitudinea pacientului fata de boala, anumite dorinte sau aversiuni care se pot manifesta īn cadrul bolii si care sunt specifice bolnavului.

Totalitatea acestor caracteristici specifice fiecarui individ īn parte, definesc tabloul patologic al acestuia, care este unic si diferit de cel al altor indivizi. Astfel, prescrierea tratamentului homeopatic se face individualizat, fiecare pacient primind un singur remediu la un moment dat, care este cel mai indicat conform starii sale din acel moment. Deci homeopatia trateaza bolnavi si nu boli. Diferiti pacienti care au acelasi diagnostic alopatic (de exemplu ulcer gastric) vor fi tratati cu remedii diferite.

Orice boala poate fi abordata homeopatic, atīt acuta cāt si cronica. Rezultatele tratamentului, respectiv vindecarea sau ameliorarea depind de fiecare caz īn parte. Astfel, suferintele acute sau subacute se vor vindeca mai repede, īn timp ce bolile cronice necesita un timp mai īndelungat. Copiii si tinerii au o capacitate de raspuns foarte buna la tratamentul homeopatic, procentul de vindecari fiind foarte ridicat īn cazul acestor categorii de vārsta. Tratamentul homeopatic administrat īnca de la debutul unei afectiuni creste probabilitatea de vindecare si previne īmbolnavirile ulterioare prin stimularea mecanismelor de aparare a organismului.

Avantajele homeopatiei fata de alte metode terapeutice sunt: folosirea unor cantitati foarte mici de medicamente care implica pe de o parte lipsa toxicitatii asupra organismului, iar pe de alta parte costul foarte mic comparativ cu tratamentul coventional. Īn ce priveste efectul terapeutic, acesta este mult mai complex si se exercita asupra īntregului organism īmbunatatind starea de sanatate atāt īn plan fizic cāt si mental si emotional. Tratamentul homeopatic se poate prescrie fara a necesita obligatoriu analize de laborator, cāt si īn cazul īn care pacientul nu se simte bine īn ciuda unor analize cu valori īn limite normale.

Tratamentul homeopatic nu exclude tratamentul conventional recomandat īn anumite cazuri de boli cronice, cum sunt cardiopatia ischemica cronica, insuficienta cardiaca cronica, hipertensiunea arteriala cronica, īn care īntreruperea brusca a tratamentului alopatic ar pune īn pericol viata bolnavului. Īn alte cazuri, cum sunt ulcerul gastroduodenal, hepatita cronica, colecistopatiile cronice, tulburarile hormonale de pubertate sau menopauza, nevrozele, bolile de piele, infectiile acute sau cronice, este indicata renuntarea la tratamentul alopatic care ar īmpiedica, prin mascarea simptomelor, desfasurarea naturala a procesului de vindecare prin tratamentul homeopatic.

Rezultate foarte bune cu tratamentul homeopatic se obtin cel mai frecvent īn cazuri de afectiuni acute ale copiilor (infectii respiratorii, O.R.L., eruptii cutanate), tulburari de comportament sau dificultati de īnvatare ale copiilor, enurezis nocturn; la adulti: durerile de cap, infectiile respiratorii, astmul bronsic, unele afectiuni digestive (hepatita cronica, colita, colecistopatii, constipatie, ulcer gastroduodenal), afectiuni renale (infectii urinare, litiaza renala), afectiuni ginecologice (menometroragii, fibroame uterine, sterilitate), noduli mamari, adenom de prostata, afectiuni endocrine (hipo sau hipertiroidii), boli de piele (psoriazis, eczeme, micoze, infectii), afectiuni reumatismale.

Tratamentul homeopatic care se recomanda īn urma unei consultatii consta īn administarea unui remediu unic o singura data sau repetat, la indicatia medicului homeopat. Cu 20 de minute īnainte si dupa administrarea remediului nu se vor consuma lichide si alimente si se va evita fumatul. De obicei, evaluarea rezultatului obtinut se face dupa un interval de o luna, timp īn care remediul administrat īsi exercita actiunea. Īn acest interval de timp se recomanda a se evita consumul de cafea, menta, musetel si folosirea unor substante puternic mirositoare (ulei de eucalipt, camfor, alifie chinezeasca), deoarece acestea pot antidota actiunea remediului.

Īn unele cazuri, dupa administrarea remediului este posibil sa apara o agravare de scurta durata a simptomelor pacientului, care este īnsotita totusi de o stare generala buna si este urmata de o perioada de ameliorare progresiva a simptomelor. Uneori poate apare o reactie la remediu sub forma unei viroze respiratorii, eruptii cutanate sau o eliminare a unor secretii care semnifica un raspuns pozitiv la tratamentul homeopatic. O astel de reactie de obicei dispare īn cāteva zile si nu necesita un tratament special.

Pe toata durata tratamentului homeopatic se recomanda evitarea folosirii antibioticelor si preparatelor cortizonice (unguente, tablete, sprayuri), deoarece acestea anuleaza sau diminua efectul remediului. Orice problema de sanatate care apare īn timpul tratamentului homeopatic trebuie sa fie semnalata medicului homeopat!

Index articole

Homeopatia - medicina omului intreg

Majoritatea oamenilor se imbolnavesc la un moment dat in cursul vietii, astfel incit cu greutate putem spune ca un om este cu adevarat sanatos. Este cunoscuta frecventa infectiilor respiratorii la copii, mai ales in primii ani de viata. Se pare ca noi oamenii suntem ca si ''programati'' sa ne imbolnavim. Oare de ce? Aceasta este intrebarea pe care si-o pune fiecare dintre noi si in acelasi timp fiecare gaseste raspunsul cel mai la indemina: de la curent, de la un aliment,de la suparare,de la o lovitura, de la o enervare,etc. Care este adevarul? De ce se imbolnavesc oamenii si mai ales de ce unii oameni dezvolta anumite afectiuni iar altii altele? Raspunsul este: datorita susceptibilitatii sau predispozitiei individuale mostenite sau dobindite in cursul vietii care este stimulata de factorii externi ai mediului de viata. Asadar boala este rezultatul interactiunii dintre cei doi factori.

Cercetatorii au observat ca deseori pacientii cu boli grave prezinta in istoricul familial cazuri de boli cronice serioase. Deasemenea, este posibil ca un parinte sa dobindeasca o anumita afectiune in timpul vietii , a carei influenta sa fie transmisa descendentilor.Aceste observatii sint foarte importante deoarece ridica implicit problema abordarii terapeutice a bolii in general si mai ales a bolnavului in particular. Raportul general-particular in medicina se exprima prin dictonul "Exista bolnavi si nu boli", ceea ce ar insemna ca fiecare bolnav in parte sa fie tratat corespunzator particularitatilor bolii sale. In ce constau aceste particularitati si cum pot fi ele identificate? Acestea se refera la totalitatea caracteristicilor mentale, emotionale si fizice ale individului, care nu pot fi separate, fiind in interactiune dinamica.

Omul este un intreg definit prin gindire, emotii, sentimente si corp fizic, toate aceste instante avind o permanenta interconditonare. Astfel, cind omul are o suferinta la oricare dintre aceste nivele, vor apare consecinte negative si in celelalte planuri, iar natura sau gravitatea acestora este determinata tocmai de acea predispozitie individuala cu care ne nastem sau pe care o dobindim ulterior. Aceste adevaruri de necontestat reprezinta fundamentul pe care s-a cladit in decursul a 200 de ani filosofia si practica homeopatiei.

Astfel, esenta tratamentului homeopatic consta in tratarea bolnavului si nu a bolii, cel mai important aspect care se ia in considerare fiind cauza si contextul general al aparitiei bolii pentru fiecare individ in parte. Este evident ca oamenii difera intre ei inca de la nastere. Unii au constitutii mai puternice, altii mai slabe; unii vor dezvolta personalitati mai puternice iar altii mai slabe in functie de mostenirea genetica si conditiile de viata. Este logic astfel ca fiecare sa manifeste starea de boala in mod diferit si sa fie tratat individualizat.

Principiul individualizarii este deci unul dintre principiile de baza ale homeopatiei. Pentru a clarifica mai departe modul de actiune a tratamentului homeopatic asupra organismului este necesara analiza urmatorului principiu si anume principiul fortei vitale.

Desi mai greu de inteles intr-o lume guvernata de principii materialiste,pozitiviste,in care orice fenomen general acceptat in lumea stiintei trebuie sa fie bazat pe un experiment reproductibil in laborator,totusi existenta acesteia nu poate fi pusa la indoiala. Ea poate fi asimilata cu energia care directioneaza toate aspectele vietii in organism,se adapteaza la influentele mediului, animeaza viata emotionala a individului,determina gindirea , creativitatea si inspiratia spirituala. Ea poate fi considerata un nivel energetic,de natura electromagnetica, al corpului uman.

Forta vitala include o mare varietate de functii iar acel aspect al fortei vitale care restabileste balanta in starile de boala il numim ''mecanism de aparare''. Acesta,actionind la toate cele trei niveluri ale organismului,mental,emotional si fizic,poate fi considerat ca o unealta a fortei vitale actionind in contextul bolii. Astfel, primele dereglari in starea de sanatate apar la nivelul fortei vitale care incearca apoi sa o reechilibreze prin crearea simptomelor. Simptomele reprezinta deci semnalele fortei vitale care ne indica starea de boala si pe baza carora se prescriu remediile homeopatice.

Remediile homeopatice actioneaza la nivelul fortei vitale in acelasi sens cu aceasta, stimulind mecanismul de autovindecare a organismului. Ele se prepara din substante de provenienta exclusiv naturala (plante,minerale,secretii animale) prin procedee specifice de diluare succesiva si sucusionare astfel incit principiul activ rezultat este de natura energetica similara cu cea a fortei vitale. Mecanismul de actiune a remediilor homeopatice este energetic si nu biochimic asa cum este cazul medicamentelor alopate. Demonstrarea actiunii remediilor a fost initiata in urma cu 200 de ani de medicul german Samuel Hahnemann prin asa numitele provinguri. El a descoperit principiul similitudinii si anume: o anumita substanta care in stare nediluata (in doze materiale) determina anumite simptome la un om sanatos,daca este supusa procesului de diluare succesiva si sucusiune,vindeca simptomele similare ale unui om bolnav.

Proving-ul consta in administrarea substantei care se dorea studiata unui grup de persoane voluntare sanatoase si urmarirea in timp a aparitiei eventualelor simptome. Aceste simptome erau inregistrate riguros pentru fiecare substanta cercetata in parte si rezulta astfel tabloul simptomatic caracteristic acelei substante. Ansamblurile simptomatice obtinute astfel au primit denumirea substantei respective care prin diluare devenea un remediu homeopatic.In decursul anilor multi homeopati au organizat asemenea provinguri care au fost publicate apoi sub denumirea de Materia Medica. Materia Medica reprezinta deci totalitatea remediilor cunoscute pina in prezent.

Am aratat ca boala apare initial in planul energetic al organismului iar remediile homeopatice actioneaza in acest plan. Cum se produce vindecarea?

Tendinta naturala a organismului este de a restabili echilibrul dereglat de aparitia bolii prin intrarea in actiune a mecanismului de aparare. Remediul homeopatic asista aceasta tendinta naturala, stimulind-o. Constantine Hering, renumit medic homeopat, a descris legile naturale ale vindecarii urmate de forta vitala in efortul ei de a elimina boala. Deoarece actiunea terapeutica a remediului homeopatic se exercita in acelasi sens cu forta vitala, ea va urma aceleasi legi care constituie astfel si indicatori ai evolutiei procesului de vindecare.

Astfel, vindecarea se produce in sensul dinspre organul cel mai important pentru viata spre cel mai putin important,din interiorul organismului catre exterior si de sus in jos iar disparitia simptomelor se face in ordinea inversa a aparitiei lor, adica simptomul aparut cel mai recent dispare primul iar cel mai vechi ultimul. In felul acesta, dupa administrarea unui remediu se poate evalua daca evolutia simptomelor urmareste legile naturale ale vindecarii si se poate stabili prognosticul pacientului.

Rezumind cele discutate, putem concluziona urmatoarele:

  1. Homeopatia se bazeaza pe o suma de principii bine stabilite derivate din studiul si intelegerea fiintei umane ca un intreg compus din trei planuri fundamentale: mental, emotional si fizic.
  2. Principiul individualizarii consta in tratarea fiecarui individ conform particularitatilor sale (predispozitia ereditara sau dobindita, cauzalitatea particulara, caracteristicile mentale, emotionale si fizice).
  3. Principiul fortei vitale afirma ca functionarea organismului uman este guvernata de un plan subtil de natura energetica care coordoneaza toate celelalte planuri si care a fost denumit de Hahnemann forta vitala. La acest nivel apare intii boala si tot la acest nivel organismul in mod natural initiaza procesul de vindecare.
  4. Procesul de vindecare se produce conform unor legi naturale descrise de Hering.
  5. Remediul homeopatic al carui principiu activ este de natura energetica similara cu cea a fortei vitale actioneaza la nivelul acesteia,in acelasi sens cu ea,determinind procesul de vindecare conform legilor naturale ale vindecarii.

Homeopatia functioneaza deci dupa legi total diferite de cele ale medicinei alopate astfel incit si conceptul de boala este inteles diferit. De aceea atunci cind se pune intrebarea ce boli trateaza homeopatia, raspunsul cel mai logic este-orice boala. Medicina alopata intelege prin boala simptomul sau totalitatea simptomelor pentru care pacientul solicita consultatia, incadrate intr-un diagnostic. Homeopatia le considera pe acestea doar manifestarile exterioare ale bolii, virful aisbergului si le ia in considerare numai ca pe niste indicatori. Astfel, diagnosticul alopatic de boala in cazul oricarui pacient este important pentru abordarea homeopatica numai pentru identificarea caii patologice parcurse de forta vitala,dar tratamentul in sine se adreseaza acesteia din urma. Tratind dezechilibrul fortei vitale manifestat prin anumite simptome,aceste simptome vor dispare. Altfel spus, inlaturind aisbergul, dispare si virful acestuia.

Urmatoarea intrebare care se pune este: ce boli se pot vindeca prin tratament homeopatic? Raspunsul ramine consecvent acelorasi principii discutate. Aceeasi boala,de exemplu ulcerul gastric, va avea prognostic diferit de la bolnav la bolnav in functie de contextul individual de existenta a ei. Deci unele boli sau mai corect spus unele cazuri de boala se pot vindeca iar altele nu, aceasta fiind in directa legatura cu vechimea bolii,conditiile favorizante de mentinere a acesteia, ereditatea, abuzul de medicamente, tutun, alcool etc.

Cu toate ca prognosticul bolii este deci strict individual, se poate contura o imagine asupra celor mai frecvente afectiuni tratate cu succes prin homeopatie. Astfel, copiii raspund excelent la tratamentul homeopatic in majoritatea cazurilor de infectii respiratorii, enurezis, eczeme, astm bronsic, apendicita, parazitoze intestinale, tulburari de dezvoltare sau de comportament etc, iar adultii in cazurile de afectiuni digestive(ulcer gastroduodenal,colita,constipatie cronica,hepatita cronica)afectiuni renale(infectii urinare,litiaza renala), afectiuni ginecologice(menometroragii, fibroame uterine, sterilitate,anexite), noduli mamari,adenom de prostata, afectiuni endocrine(hipo sau hipertiroidii), boli de piele(psoriazis, eczeme, micoze, infectii), afectiuni reumatismale, nevroze.

Tratamentul homeopatic care se recomanda in urma unei consultatii consta in administrarea unui remediu unic o singura data sau repetat,la indicatia medicului homeopat.De obicei,evaluarea rezultatului obtinut se face dupa un interval de o luna ,timp in care remediul administrat isi exercita actiunea.Durata tratamentului este in functie de caz, pentru bolile cronice mai indelungata iar pentru bolile acute mai scurta.

Avantajele homeopatiei fata de alte metode terapeutice sunt: folosirea unor cantitati foarte mici de medicamente care implica pe de o parte lipsa toxicitatii asupra organismului,iar pe de alta parte costul foarte mic comparativ cu tratamentul conventional.In ce priveste efectul terapeutic,acesta este mult mai complex si se exercita asupra intregului organism imbunatatind starea de sanatate atit in plan fizic cit si mental si emotional.

Index articole

Intrebari frecvente despre homeopatie

Homeopatia este o metoda terapeutica stiintifica si eficienta care stimuleaza tendinta naturala a organismului spre vindecare.

Homeopatia abordeaza boala pornind de la conceptia HOLISTICA(integralista) - simptomele bolii sunt expresia dizarmoniei intregului organism si trateaza pacientul, nu numai boala.

CE ESTE HOMEOPATIA?

In 1796 un medic german, Samuel Hahnemann, a descoperit o abordare diferita a vindecarii bolnavului pe care a numit-o homeopatie(de la cuvintele grecesti cu semnificatia "suferinta similara"). La fel ca Hypocrates cu doua mii de ani inainte,el a observat ca exista doua cai de tratare a bolii-calea contrariilor si calea similitudinii.Intr-un caz de insomnie, de exemplu, prin calea contrariilor(medicina conventionala sau alopata) se administreaza un medicament care produce un somn superficial.Aceasta presupune deseori folosirea unor doze mari de medicamente un timp indelungat, care uneori pot determina efecte secundare sau dependenta. Calea similitudinii(medicina homeopatica) implica administrarea unor doze extrem de mici(infinitesimale) dintr-o substanta, de exemplu cafeaua, care in doze mari produce insomnie la o persoana sanatoasa. Astfel se va obtine un somn natural.

Remediile homeopatice nu produc efecte adverse si nu dau dependenta deoarece ele contin cantitati foarte mici de substante activa.

Homeopatul va va prescrie un remediu homeopatic potrivit simptomelor dvs.Prescrierea tine cont de totalitatea caracteristicilor dvs individuale-emotionale si fizice.

CUM ACTIONEAZA?

Remediile homeopatice actioneaza stimulind propria capacitate de vindecare a organismului.

Scopul este de a va propulsa catre un nivel de sanatate la care tratamentul sa fie foarte rar necesar.

CE ARE NEVOIE SA STIE HOMEOPATUL?

Pentru a gasi remediul indicat pentru dumneavoastra, homeopatul trebuie sa stie totul despre dumneavoastra.O intelegere detaliata a celui care sunteti impreuna cu tulburarile de care suferiti si detalii despre felul in care le experimentati sunt necesare pentru evaluareacorectaa a cazului.Astfel,orice va este tipic, particular, va fi de ajutor.Nivelul dvs. Energie si modul de viata, istoricul medical sunt deasemenea importante.Tot ceea ce veti spune va fi strict confidential. Consultatia initiala poate dura o ora sau mai mult.

CUM VA FI TRATAMENTUL?

Homeopatul va va administra un remediu homeopatic,de obicei sub forma unor tablete sau granule care se dizolva in gura, sau sub forma lichida cu instructiuni precise de administrare. Nu se va pune nimic in gura 20 minute inainte si dupa administrarea granulelor, nici pasta de dinti sau tigari.

Homeopatul de obicei va va sfatui sa evitati cafeaua, menta si alte preparate cu mentol, eucalipt si camfor deoarece acestea pot interfera cu actiunea remediului.Daca vi se dau remedii acasa, depozitati-le intr-un loc racoros si intunecat , departe de mirosuri puternice.

CE SE VA INTIMPLA ODATA CU INCEPEREA TRATAMENTULUI?

Unii pacienti simt o stare de bine si optimism.Alteori simptomele se pot agrava pentru o scurta perioada.Acesta este un semn bun, ca remediul actioneaza.Uneori pot apare o raceala, o eruptie pe piele sau o secretie, ceea ce inseamna ca organismul trece printr-o perioada de reechilibrare.Pot apare simptome vechi din trecut, de obicei pentru scurt timp.Aceste simptome vor disparea si nu trebuie tratate deoarece reprezinta o parte foarte importanta a procesului vindecarii. Daca reactia dupa remediu va ingrijoreaza, anuntati homeopatul. Puteti sa notati schimbarile care intervin si sa le discutati la urmatoarea consultatie.

CIT DUREAZA TRATAMENTUL?

Aceasta depinde foarte mult de tipul de boala pe care o aveti ca si de celelalte caracteristici individuale ale cazului dvs.Deci nu este realist sa cereti o evaluare a timpului necesar inainte de a constata reactia dvs la tratament pentru o perioada de citeva luni.O boala mai veche nu va dispare imediat desi poate apare o ameliorare destul de repede.Fiti rabdatori! Pe termen lung este mai bine sa fiti vindecat atit de cauza bolii cit si de simptome decit sa suprimati simptomele cu tratamente superficiale.

CE ATITUDINE TREBUIE SA ADOPTATI DVS FATA DE TRATAMENTUL HOMEOPATIC?

Deoarece homeopatia abordeaza pacientul total diferit fata de medicina obisnuita,este bine sa fiti informat asupra citorva aspecte esentiale:

- homeopatia trateaza intreaga persoana si nu numai simptomele prezente

- homeopatia trateaza cauzele bolii si predispozitia de a face anumite boli

- un tratament homeopatic pe termen lung are ca scop nu numai disparitia simptomelor ci si ridicarea nivelului de sanatate a individului-in plan mental , emotional si fizic.

- homeopatul intelege problemele dvs de sanatate intr-un context mult mai complex si profund decit par ele sa fie;el incearca sa gaseasca legaturile cauzale dintre simptomele dvs si unele circumstante din mediul de viata sau influentele ereditare.

Deoarece tratamentul homeopatic este mai profund, el necesita un timp mai indelungat pentru atingerea scopurilor sale

Tratamentul homeopatic este individualizat si abordeaza fiecare individ in functie de situatia lui particulara

ASTFEL, CA PACIENT ESTE RECOMANDABIL:

- acordati timp suficient tratamentului homeopatic(cel putin 3-4 consultatii - o consultatie pe luna)

- stabiliti o relatie de incredere cu homeopatul dvs si discutati cu el orice problema

CE BOLI SE POT TRATA HOMEOPATIC?

In principiu se poate trata orice boala dar ameliorarea sau vindecarea depinde de fiecare caz in parte.

In general se obtin rezultate foarte bune intr-o multitudine de boli:

la copii - raceli repetate, enurezis, alergii,astm bronsic, bronsite,dureri de cap, constipatie, diaree,parazitoze intestinale, traumatisme, convulsii, febra, tulburari de comportament

la adulti - dureri de cap,raceli,bronsite , pneumonii, colecistopatii,ulcer gastroduodenal, hepatite, afectiuni ale intestinului,dereglari menstruale, sterilitate, afectiuni ginecologice,afectiuni ale gravidelor, in timpul travaliului si la nastere, boli de piele,infectii urinare, afectiuni endocrine, afectiuni reumatismale

Index articole

Ministerul Sanatatii si al Familiei

www.ms.ro

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate

www.casan.ro

Colegiul Medicilor din Bucuresti

www.cmb.ro

Colegiul Medicilor din Romania

www.cmr.ro

British Medical Journal - editia in limba romana

www.bmj.ro

Pagina medicilor romani

www.netsoft.ro

Societatea Romana de Informatica Medicala

www.medinfo.ro

MedTour

www.sanatate.com

Farma

www.farma.ro

Medici Online

www.medici-online.ro

Pagina Principala   Servicii   Medicina de Familie   Homeopatie   Contact